Esport base

Arrelant el bàsquet i els valors de l'esforç i l'esportivitat a Manresa i a la Catalunya central.

Esport base

Equips base

Vint-i-dos equips van formar part de l'entitat la temporada 2022-23.

La seva distribució per categories és la següent:

Bloc escola de bàsquet

10 equips: Mini (3), Premini (3), Iniciació (4)

Complex Vell Congost

Bloc masculí

12 equips: Júnior (4), Cadet (4), Infantil (3), Preinfantil (1)

Complex Vell Congost

Promoció del Bàsquet

Objectius i plantejament

Difondre valors com l'esforç, el respecte als companys i els que no ho són i la cultura de l'esport i el treball físic per aconseguir una millora de la salut, són valors que es transmeten al llarg de les visites escolars que es realitzen al llarg del període lectiu. En aquest programa d'activitats de la Fundació Foment del Bàsquet, els jugadors del primer equip del Bàsquet Manresa juguen un paper importantíssim en tant que personatges públics i icones populars a les quals els resulta molt més directe i senzill exercir d'improvisats transmissors dels valors citats anteriorment.

Els alumnes dels centres de Manresa i la Catalunya Central viuen amb entusiasme la visita dels jugadors que sempre va acompanyada del repartiment de diferents obsequis per establir un vincle entre la formació dels joves i el bàsquet com a plataforma de transmissió. El desenvolupament de diferents activitats al llarg del temps que dura la visita permet assolir els objectius plantejats d'una forma pràctica, directa i senzilla que compta amb un alt grau d'efectivitat.

Escoles adherides al programa

  • FEDAC Súria
  • Escola Torres Amat de Sallent
  • Escola Pare Algué
  • Sant Josep
  • Alta Segarra
  • Escola Sant Vicenç
  • Escola Jaume Balmes
  • Escola Catalunya
  • Escola Joncadella
  • Escola Sant Esteve
  • Escola Monsenyor Gibert
  • Escola Joan de Palà
  • Vedruna Manresa

Funcionament

Al voltant d'uns 3.000 nens i nenes de Manresa i la Catalunya Central gaudeixen d'aquestes visites escolars que es posen en marxa quan el curs ja ha començat per permetre que els centres d’ensenyament puguin definir els seus calendaris d’activitats i encaixar les trobades en coordinació amb el club. El nombre de centres visitats creix cada temporada en una clara mostra de l'efectivitat i l'èxit d'aquesta activitat i el programa de la trobada sol seguir uns patrons genèrics tot i que s’adapta també als requeriments de cadascuna de les escoles.

El cert és que costa encabir les visites dels jugadors a les escoles al llarg del calendari d’una sola temporada, tenint en compte que la demanda dels centres d'ensenyament primari i secundari són molt altes i, de vegades, s'ha fet necessari repetir visita a un mateix centre al llarg d’una temporada per evitar la massificació i, per tant, aconseguir que els missatges arribin de forma clara i directe als alumnes.

El programa d'activitats segueix un patró genèric adaptat als requeriments estructurals i de treball de cada centre escolar. L'habitual és que es desplacin dos jugadors del primer equip del Bàsquet Manresa i que comparteixin tota una tarda amb nens i nenes fent tota una sèrie d'activitats de caire diferent (promoció i formació) que segueixen unes pautes fixades prèviament per part del cos tècnic de l'equip, el responsable de l'àrea i els rectors dels centres escolars.

El primer acte consisteix en un col·loqui amb els alumnes per parlar de l’esport i més concretament del bàsquet. En aquesta primera part de la visita, es solen combinar les qüestions didàctiques amb les indefugibles preguntes adreçades als jugadors per la seva condició de personatges públics. Els jugadors, però, no estan sols, ja que els acompanya el professorat del centre encapçalat pels professors d’educació física corresponent amb l'objectiu de reforçar el caire lectiu de la trobada i aplicar tot allò que s'ha preparat amb els alumnes prèviament.

Després d'acabar l'intercanvi d'opinions, els jugadors fan una petita demostració a les pistes dels diferents centres d’ensenyament en la qual també hi participen els alumnes que, d’aquesta manera, poden sentir-se encara més a prop dels seus ídols del món de la cistella. Aquesta és també una forma de refermar els missatges que s'han difós al llarg del col·loqui perquè es procedeix a un moviment d'aproximació clau entre els alumnes i els jugadors.

Finalment, es reparteixen dos tipus d'obsequis: d'una banda, un record per a tots els alumnes perquè puguin tenir una postal, un pòster, o material gràfic de l’equip, i de l'altra, es faciliten als alumnes entrades i invitacions personalitzades amb el logotip de la fundació i/o el nom del centre visitat. El codi de barres que incorporen permet controlar posteriorment l’acceptació de la visita que, la passada temporada, va superar el 45% de quòrum respecte les entrades repartides.

Programes d’integració

La integració social i cultural a través del bàsquet que propugna la Fundació Foment del Bàsquet des de la seva creació, té diferents àmbits d'actuació i un cop definit el local i comarcal, ultrapassa les fronteres per exercir d'impulsor d'ajuts individuals a esportistes i famílies que ho necessiten. L'eina que es posa en pràctica a l'hora d'aplicar aquests plantejaments són els diferents tipus de beques.

Per una banda, la Fundació Foment del Bàsquet s’encarrega de l’escolarització i integració de joves jugadors, ja sigui a Manresa o en altres ciutats i clubs. Musa Sagnia i Paul Ater Maker Bol competeixen als equips de formació del Bàsquet Manresa, Daniel Silva i Ladji Coulibaly ho fan a les formacions base del Sant Cugat, i estan cedits a d’altres clubs David Efambé (CB Pardinyes), Musa Samba (CB Tarragona) i Brehima Traoré (júnior de la Spanish Basketball Academy).

Aquest grup de joves esportistes tenen garantida l’acollida en residències o bé amb famílies durant els seus anys de formació. El club també programa i acorda el centre on seran escolaritzats, i es gestiona el seu benestar i la seva progressió personal, a banda de l’inici de la carrera esportiva.

El creixement personal com a esportistes d'aquests joves, es porta terme mitjançant la seva inclusió als diferents equips base, o bé d’altres equips catalans amb vinculació al club de la capital del Bages. L’ex-entrenador Pere Romero és qui coordina les progressions dels joves.

Per altra banda, el Bàsquet Manresa va començar fa més d’un any una vinculació amb la Serge Ibaka Foundation, per atreure joves talents de l’Àfrica i poder garantir una bona projecció per a la seva carrera, tal com el propi Ibaka va poder comprovar durant la seva formació a la capital del Bages.

integracio

Objectius de Desenvolupament Sostenibles de la UNESCO

L’esport formatiu del bàsquet, com a projecte d’interès social, és una de les activitats culturals que pot facilitar la integració social d’aquells nois i noies provinents de països en situació de risc en termes socials, culturals i/o econòmics, a més de conservar les seves pròpies arrels culturals. A més, contribueix a la diversitat cultural i representa una oportunitat d’encontre i barreja d’experiències comunes que transcendeixen les fronteres geogràfiques i culturals.

En aquest sentit, el desenvolupament de línies d’actuació socials i esportives de la Fundació Foment del Bàsquet vetllen per establir oportunitats adreçades a jugadors de bàsquet de col·lectius amb situació de pobresa extrema amb l’objectiu de garantir un desenvolupament harmònic a nivell personal, social, esportiu, d’aprenentatge i per a facilitar-ne la integració a la ciutat i societat catalana a través del bàsquet.

La integració social i cultural a través del bàsquet que afavoreix la Fundació Foment del Bàsquet Manresa des dels seus inicis, també contribueix plenament als objectius del Mil·leni de les Nacions Unides promovent la participació i la inclusió a la ciutat i comarca; educant segons els principis de la tolerància, el diàleg i el respecte; permetent superar les barreres culturals i socials; facilitant l’aprenentatge d’habilitats i valors com la implicació i treball en equip, la confiança, el lideratge i l’esforç; realitzant al mateix temps, un treball proactiu en la prevenció de conflictes i en els processos de construcció de pau, tot i oferint oportunitats a jugadors que són joves talents de l’Àfrica. Alguns d’ells, en situació de pobresa extrema.

D’aquesta manera, la Fundació del Foment del Bàsquet actua de forma alineada amb el concepte d’educació actual, com a principal prioritat, tal i com promulga la UNESCO, perquè més enllà d’afavorir la oportunitat, es tracta d’un dret humà essencial i la base per construir la pau i dur a terme un desenvolupament sostenible.

La UNESCO, com a organisme de les Nacions Unides especialitzat en educació, té la comesa de liderar i coordinar l’agenda Educació 2030, que forma part d’un moviment a escala mundial per erradicar la pobresa a través de 17 Objectius de desenvolupament Sostenible abans de l’any 2030[1]. L’educació, essencial per assolir tots aquests objectius, queda reflectida essencialment en l’objectiu 4, que pretén «garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge al llarg de la vida per a tothom».

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són universals, transformadors i inclusius i descriuen els principals reptes relacionats amb el desenvolupament als quals s’enfronta la humanitat. L’objectiu dels 17 ODS[2] és garantir una vida sostenible, pacífica, pròspera i equitativa arreu del món per a tothom, ara i en el futur. Els objectius aborden reptes mundials decisius per a la supervivència de la humanitat.

En aquest projecte social, la Fundació Foment del Bàsquet pretén fer un pas més enllà de generar oportunitats de vida a través de la seva formació esportiva del bàsquet. També vol que les escoles i instituts de Manresa i comarca s’impregnin cap a un desenvolupament sostenible, amb diferents accions per abordar-ne les barreres sistèmiques com la desigualtat, el posar fi a la pobresa, la fam zero,.... El projecte planteja i amplia accions de sensibilització que cobreixen 6 dels 17 Objectius del desenvolupament sostenible (ODS).

basquet manresa unesco

Campus

Des de la Fundació s’organitzen dos tipus de campus, ambdós dirigits principalment als jugadors dels equips base del Bàsquet Manresa, però també a d’altres nois i noies d’altres clubs: un d’ells dedicat a assolir la millora tècnica dels participants, i un altre amb una vessant més lúdica per als jugadors.

campus basquet manresa
foment basquet manresaTots els drets reservats.Política de cookiesPolítica de privacitat